sydsidan om huset finns planteringar med perenna växter och ett porlande vattenelement. Området närmast den stora altanen har funnits i mer än tio år men blombänkarna runt den lilla sydterassen blev skapta våren och sommaren 2023. 

Paikkatietoikkuna.

Bilden i vänster från skylift 19 juli 2023.  Bild ovan från 13 juni 2023. Den lilla byggnaden är en utebastu och glasrummet höger i bild är ett grönrum fastbyggt i bostadshuset. Och nej, det är INTE en akvedukt du ser utan helt enkelt prynadspelare som sammanlänkar husen till en helhet! Pelarna fungerar dock som stöd för ett par klematis!

Nedan bilder från 24 maj 2023. Först ut i blom är vit- rosa- och lila mossflox samt vit pärlhyacint. Grästuvorna är blåsvingel.

Vattenelementet förgyller tillvaron vid altanen hela sommaren med sitt porlande ljud. Jag har försökt kamouflera plasten med daggkåpa och smultron, men har inte riktigt fått till det! Stenen som vattenelementet är byggt vid har smultron i och runtomkring sej, stenen är därför döpt till smultronstenen. Bakom smultronstenen växer buskblåbär. Vet ej exakt vilka sorter som växer kvar där men har i tiden planterat Aino, Alvar och Northland.

13 juni 2023, blå strandiris och blå stjärnhyacint stämmer in i blomningen!

23 juni 2023. Ljuslila strandiris Mrs Rowe och backtimjan blommar.

19 augusti 2023. En ståtlig purpurkvanne ombäddad av doftande orientlilja Tiger edition, vit kransveronika, vit stjärnflocka Shaggy, stor blåklocka och jättetåtel molinia caerulea subsp. arundinacea Transparent.

3 oktober 2023. Hösten var mild och stjärnflocka, klematis Dr Ruppel och blå passionsblomma gick ännu att beundra. (Passionsblomman växte i kruka och lyftes in till vintern). Jättetåteln står sej fint hela hösten tills snön i något skede tynger ner den!

Då man blickar ut från altanen söderut ser man den icke ätbara skogsträdgården, vars framkant är en blomrabatt med ormöga, daggkåpa, rosa kaukasisk fetblad, höstaster samt olika sorters hosta och astilbe. Bakom blomrabatten har jag planterat in en brokbladig kirskål, vilket jag lite ångrat då den vill växa in i blomrabatten trots spärrkant. Kirskålen är några av de få ätbara som finns på detta område! Bakom blomrabatten finns även kryptuja planterat för att hålla nere tillväxt av gräs och för att framhäva den mossiga bergsknallen!

 

Bland skogsträden har jag planterat in dvärgtall, skogsalm, rhododendron, fågelbogran, pelar-en, blodhägg, korallkornell och kaukasisk pimpernöt. Den sistnämda gör ätbara nötter! Sen är jag lite förtjust i att formklippa gran som kommit upp av sej själv! Dessa kan återfinnas på flere ställen i trädgården!

Foto från 13 juni 2023. Från vänster blommar; stjärnhyacint, strandiris, lila mossflox och smultronstenen med daggkåpa, smultron och backtimjan. I bakgrunden den icke ätbara skogsträdgården!

Foto från 13 juni 2023. En formklippt björk och under den perenner på väg upp.

Ovan vänster rhododendron i blom 23 juni 2023. I skogskanten finns en till i karminrött.

 

Ovan höger klematisen Madame Le Coultre fotograferad samma datum.

3 oktober 2023. Rosa höstaster (i mitten på bilden) lyser upp bland, den för årstiden rådande, bruna färgskalan. Längst till vänster ses en högstubbe med borrhål av olika storlek som fungerar som bostäder åt vildbin.

Rabatterna runt den lilla sydterassen blev skapta först 2023 då platsen, med utgång från huset, innan dess inte varit färdigbyggd och således ej heller i användning. Idén med rabatterna är att de skall innehålla ätbara perenner och annueller så att man ska kunna plocka bär och grönt till terassens kaffepauser! 

Bädden väster om sydterassen blev dock nästan helt och hållet dedikerad åt pollinerare, så att man kan få njuta av deras sällskap under kaffestunden, och ifall att de uteblir så ger blombänken ändå glädje för ögat!. Sommaren innan hade jag kvävt bort gräsmattan med plansiloplast och bädden byggdes året därpå uppåt med paff, hästskit och köpejord. Rabattkanten i plast monterades ovanpå marken med fästankare och för att göra det hela lite snyggare radade jag därtill en kant av gatsten, som jag fått. Jorden här är mest sand och sten så valet av växter är sådana som tål torka samt att de är nektarrika för att locka insekter! Vattentunnan som samlar regnvatten kommer väl till pass vid denna torra och soliga sydsida!

År 2023 växte här luktärt Top Hat, fingerborgsblomma White, verbena, tjärblomster, Rosenkrage Rosa, höstvädd Perfecta Blue, röllika Pretty Belinda. Därtill en av varje av följande prydnadsgräs: helictotrichon parlatorei Schatzalp 50cm hög, vit-randig calamagrostis acutiflora Overdam 160cm hög, panicum virgatum Cloud Nine 200cm hög. Silverarven i framkanten är ingen bra nektar- och pollenväxt men jag valde den för att den tål torka och den täcker jordytan bra, d.v.s håller kvar fukten i marken och ogräs borta.

13 juni 2023. Nyplanterat och glest! I övre högra framkanten ses en skymt av den högresta svarthallon busken.

19 augusti 2023. Framtill på bild ses ätbara perenner; gräslök, löparfetblad och ananasmynta (planterad i bottenlöst metallämbare för att förhindra spridning).

8 augusti 2024. Det här året fanns ingen fingerborgsblomma mera men en vacker tallriksdahlia, Avignon.

Bädden öster om terassen har Lumotar jordgubb, lavendel och aprikos Krasnocokij. Rakt framför terassen växer två högresta svarthallon Bristol i egentillverkade växtstöd av armeringsjärn.